topiari2
PediCure
Free Web Page Counters
PediCure

RAHSIATAMAN
                                                                                                                                                                                                                                                                        Selamat Datang Ke Laman Web Rahsia Taman................  Laman ini Disediakan Oleh Mohd Faizal Bin Jamaludin.................                                                                                                                                            

contatore visite clock for website
  
 

 CARIAN

ANJUNG

PENGENALAN

PRODUK

BLOG

TIP TERKINI

E-MAIL

HUBUNGAN

- Taman

- Guru

- Pelajar

- Peribadi

PERMAINAN

BERITA

BUKU TETAMU

BUAL

FORUM

E-KAD

JADUAL

 

 

 
free hit counter

 

 

Bahasa Malaysia   English                                                        RAHSIA TAMAN

BONSAI

 

 

 

 

SEJARAH

Bonsai wujud lebih kurang 2000 tahun  dahulu, Negara China merupakan tempat asal usul Bonsai, Seni menanam pokok dalam bekas ini dikenali dengan nama 'Pen Zai', Semasa ini hanya golongan elit saja yang menanam 'Pen Zai'. Pen Zai di gunakan sebagai hadiah mewah.

Semasa zaman Tokugawa, maka seni Pen Zai ini berkembang di Jepun, Perkembangan seni Pen Zai bertambah pesat, Pelbagai teknik telah di hasilkan. Di Jepun seni Pen Zai dikenali dengan nama Bonsai

Seni Bonsai berkembang di negara lain sekitar tahun 1900. Di sini pokok bonsai dikenali dengan Pokok Bantut

 

APA ITU BONSAI

BONSAI adalah dari perkataan Jepun yang bermaksud Pokok di dalam bekas. Pada asasnya Bon sai merupakan satu himpunan teknik untuk tumbesaran, membentuk, menjaga mengikut bentuk yang dikehendaki dalam saiz yang kecil tetapi pokok masih nampak asli(natural)  dan berusia (lama).

 

JENIS-JENIS BONSAI

 1. Bunjingi

 2. Chokkan

 3. Fukinagashi

 4. Han-kengai

 5. Hokidachi

 6. Ikadabuki

 7. Ishisuki

 8. Kabudachi

 9. Kengai

 10. Moyogi

 11. Seki-joju

 12. Shakkan

 13. Sharimiki

 14. Sokan

 15. Yose-ue

Maklumat lanjut tentang jenis bonsai klik  JENIS BONGSAI

 

PEMILIHAN POKOK

Pokok yang sesuai dijadikan bonsai ialah

 • Umur pokok yang tua

 • Berdaun kecil

 • Pokok berbatang kayu

 • Pokok mempunyai ranting

 • Pokok yang tahan lasak

POKOK BONSAI

Jenis-jenis pokok yang boleh dijadikan bonsai ialah

 • Pokok Kesinai

 • Pokok Asam Jawa

 • Pokok Kemuning

 • Pokok Cucur atap

 • Pokok Ara

 • Pokok Melati

GAMBAR BONSAI

 

BEKAS BONSAI

 

PENYAKIT BONSAI

Petikan dari laman web http://hamayudhi.blogspot.com/

Diposting oleh YUDIANTO ISKANDAR di 21:40 0 komentar http://www.blogger.com/img/icon18_edit_allbkg.gif

Hama dan Penyakit Bonsai

    Cara yang dianggap paling efektif untuk mengendalikan hama dan penyakit bonsai adalah dengan perawatan dan pengamatan tanaman secara teratur. Meskipun demikian, kalau serangan hama dan penyakit tetap terjadi, perlu dilakukan upaya penaggulangan sebagai berikut.
Bila ternyata tanaman tetap sakit walau perawatan dan pemeliharaannya sudah betul, maka hal pertama yang harus dilakukan adalah memeriksa dengan teliti tajuk tanamannya. Bila sehat dan tidak terlihat gejala serangan, maka tanaman tersebut dibongkar dengan hati-hati dari potnya, dan dilihat akarnya. Bila penampilan akar masih kuat dan ujung-ujungnya juga masih putih berarti fungsinya masih baik, bisa disimpulkan gejala penyakit bukan berasal dari sana. Namun bila akarnya berwarna kecoklatan dan terlihat berubah bentuk, bisa dipastikan di situlah biang keladinya. Adapun hama dan penyakit yang biasa menyerang bonsai adalah sebagai berikut.

APHIS

Serangga ini biasanya terdapat pada permukaan bawah daun, mengumpul dekat tulang daun atau di pucuk/tunas. Pengendalian hama ini mudah, cukup dengan cara menyemprotnya dengan air bertekanan tinggi supaya jatuh dan mati. Atau bisa juga menggunakan insktisida ringan.

SEMUT

Sebenarnya hama ini tidak merugikan secara langsung, namun biasanya ia muncul bersama-sama dengan Aphis, dan membantu penyebaran hama tersebut.

APHIS AKAR

Aphis ini dapat menyebabkan daun bonsai menjadi layu. Ia merupakan serangga putih kecil yang hidupnya di akar tanaman. Namun jangan salah sebab ada sejenis cendawan yang hidupnya juga diakar, sering berbentuk buntalan-buntalan kecil bening dan umumnya terdapat di akar pohon pinus (Mycorrhiza). Cendawan ini menguntungkan bagi tanaman, sebab ia bersimbiosis mutualisme dengan akar tanaman tersebut.
Hama Aphis akar bisa dikendalikan dengan penyemprotan insektisida yang diinjeksikan langsung ke dalam tanah.

KUTU WOL atau KUTU PUTIH
Hama ini biasa dijumpai di batang, dicabang-cabang atau pangkal tangkai daun, dan disepanjang tulangdaun. Bentuknya seperti bola kapas atau wol kecil-kecil. Perlakuan pengendaliannya sama dengan Aphis.
KUTU TEMPURUNG atau PERISAI

Koloninya biasanya menempel dipermukaan bawah daun, baik dipohon lunak atau keras. Bentuknya seperti tempurung atau sisik-sisik kecil, umumnya berwarna coklat. Pengendalian bisa dilakukan dengan membuangnya menggunakan tangan, sikat halus atau dengan insektisida sistemik.

ULAT DAUN

Hama ini mudah terlihat, dan sering berada tidak jauh dari tanamannya, sehingga penaggulangannya pun lebih mudah. Caranya cukup dengan mengambil ulatnya bila terlihat lalu membunuhnya, atau semprot dengan insektisida secara berkala untuk menghindari serangan.

TUNGAU MERAH

Hama ini biasanya menyerang tanaman juniperus, blackpine, bila cuaca lebih kering dari biasanya. Gejala serangan: daun menjadi kekuningan dan pucat. Umumnya ia hanya menyerang bagian-bagian tertentu dari tanaman. Untuk melihatnya, Anda harus meletakkan selembar kertas putih bersih di bawah tajuk, lalu batangnya ditepuk-tepuk supaya hama jatuh. Di atas kertas itu akan terlihat makhluk kecil berwarna merah yang berjalan pelan. Untuk melihat bentuknya secara jelas makhluk itu harus diletakkan dibawah kaca pembesar atau mikroskop.
Perlakuan khusus harus diberikan untuk menaggulangi hama ini, biasanya digunakan Akarisida Sistemik yang sesuai dan dosis yang dianjurkan. Pengendalian secara dini harus dilakukan pada saat periode vegetatif muncul.

CACING TANAH
Sebenarnya hewan ini tidak merusak secara langsung tapi kotoran yang dikeluarkannya sangat lengket hingga bisa menyebabkan terganggunya drainase. Jadi hama ini harus dihindari.
SIPUT

Hewan ini memakan seluruh bagian tanaman. Pemberantasannya harus dilakukan pagi-pagi benar, sebab aktifitasnya hanya pada malam hari. Namun ia juga bisa dikendalikan dengan cara meletakkan pellet beracun khusus untuknya. Cara lain yang lebih mudah, yaitu memancing kedatangannya dengan meletakan tapai singkong atau ketan diatas permukaan tanah pada malam hari, lalu keesokan paginya siput yang ada di sekitar tapai dibunuh.

THRIPS

Serangga ini umumnya menyerang daun tanaman beringin (Ficus benyamina). Daun yang diserangnya akan melipat dan menangkup. Bila tangkupannya dibuka , didalamnya terlihat serangga Thrips itu. Bentuknya seperti jarum-jarum berjalan, bila diganggu kadang bagian belakang tubuhnya (abdomen) mengangkat ke atas.Ukurannya kecil

 

 

Kerana gilakan bonsai guru sangup mencuri

Petikan dari Laman Web Utusan Malaysia

6/5/2008

Guru ditahan cuba curi pokok bonsai

MUAR 5 Mei - Seorang guru lelaki berusia 49 tahun ditahan ketika cuba mencuri sebatang pokok bonsai di sebuah tapak semaian di Bukit Pasir dekat sini semalam.

Dalam kejadian pukul 10 malam itu, suspek yang mengajar di sebuah sekolah rendah di sini ditahan apabila pemilik tapak semaian di Parit Bukit Borhan itu ternampak guru terbabit dalam keadaan mencurigakan.

Ketua Polis Daerah Muar, Asisten Komisioner Mohammad Nasir Ramli berkata, pemilik tapak semaian itu menghubungi polis apabila ternampak suspek cuba mengorek sebatang pokok bonsai yang dianggarkan bernilai RM200 di premisnya.

Menurutnya, sebaik sahaja menerima panggilan, sepasukan polis berkejar ke tempat kejadian, namun suspek melarikan diri dengan meninggalkan kereta miliknya di luar tapak semaian itu.

"Berdasarkan maklumat daripada kenderaan suspek, polis berjaya mengesan dan memberkasnya tidak lama kemudian, tidak jauh dari tapak semaian itu," katanya pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Muar di sini hari ini.

Katanya, lelaki terbabit kini ditahan reman bagi membantu siasatan polis atas cubaan mencuri mengikut Seksyen 379 dan 511 Kanun Keseksaan.

 

RUJUKAN BERKAITAN BONSAI

 1. http://www.bonsaiempire.com/

 2. http://en.wikipedia.org/wiki/Bonsai

 3. http://www.bonsaigarden.net/

 4. http://natureofbonsai.blogspot.com  (Blog Hj Abd Halim)

 5. http://bonsaikita.blogspot.com  (Persatuan Bonsai Kelantan)

 6. http://matyiegarden.blogspot.com (Blog Mat Yie Kelantan)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  RAHSIA TAMAN

MOHD FAIZAL

Dip. Pertanian UPM,      Bac.Sc. Perniagaantani UPM  KPLI KH S. Pertanian Maktab Batu Pahat

Berkhidmat  :                   SMK Syeikh Abdul Ghani, Bidor, Perak

Mengajar :                  Landskap & Nurseri     Tingatan 4 & 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Seterusnya

Sekiranya anda ingin menghantar sebarang artikel, komen, pandangan sila email rahsiataman@yahoo.com

PENAFIAN

RAHSIA TAMAN tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kehilangan atau kerosakan yang diakibatkan oleh penggunaan maklumat yang diperoleh daripada Portal ini.

 

      2008 Hak Cipta terpelihara rahsiataman.com     Paparan terbaik dlm Internet explorer  (1098x520)      Kemaskini          26/03/2009 08:36:45 PM